vrijdag 10 juli 2020

Nieuwsberichten

Heythuysen als een uitdaging

Bron: Dagblad De Limburger. Vrijdag 23 februari 2018. © Copyright 2013

(Schrijver: Remco Koumans)

Als voormalig centrummanager van Roermond en Sittard is hij gepokt en gemazeld. Roermondenaar Hans Brouwers gaat nu voor een halve dag in de week aan de slag als centrummanager in Heythuysen. Inmiddels heeft hij al verschillende bezoekjes gebracht aan het centrum van Heythuysen en daarbij zijn Hans Brouwers (68) meteen al enkele punten opgevallen waarvoor hij zich als nieuwe centrummanager sterk kan maken. „De verkeers situatie in de winkelstraat bijvoorbeeld. Er wordt veel te hard gereden. Een oplossing met bijvoorbeeld plantenbakken lijkt me redelijk eenvoudig te realiseren. Aankondigingsborden van evenementen langs de uitvalswegen. Dat soort dingen. Uiteraard is het beschikbare budget niet te vergelijken met een grote stad, maar ik zie zeker verbetermogelijkheden.” Als voorbeeld laat Brouwers een pas zien die hij als toerist in Oostenrijk kreeg en waarmee mensen korting krijgen bij winkels in de omgeving. „Zou je hier ook kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan al die toeristen die onder meer bij De Leistert in Roggel zitten in de zomer. Die zou je op die manier richting Heythuysen kunnen krijgen.”

BIZ

Met het instellen van een zogeheten bedrijveninvesteringszone (BIZ) kwam er in Heythuysen ook geld vrij voor de aanstelling van een centrummanager. De keuze viel op Brouwers, die dezelfde functie eerder al vier jaar met succes in Roermond vervulde en een jaar lang in Sittard. Daar werd zijn contract echter niet verlengd omdat de ondernemers zich verzetten tegen een centrummanager van buiten de stad. In Heythuysen ondervindt Brouwers die weerstand totaal niet. „De contacten tot op heden zijn goed. Ik vertel de ondernemers ook dat ze dag en nacht bij mij terechtkunnen en wat we van elkaar kunnen verwachten. En daarbij ben ik heel open. Mochten ze in de loop van het jaar toch het gevoel hebben dat het niet werkt dan kunnen ze dat gewoon tegen me zeggen. Een een halve dag in de week is ook genoeg. Het beschikbare budget is bedoeld om zaken in gang te zetten en te verbeteren, niet om uit te geven aan een centrummanager.”

Uitdaging

Het was vooral de uitdaging die Brouwers naar de functie in Heythuysen bracht. De drive om te laten zien dat hij dingen kan verbeteren in een winkelgebied, om zijn kennis en ervaring te delen. Zelf is hij ook ondernemer, in Roermond drijft hij samen met zijn zoon horecagelegenheid De Pastorie. „Ik weet dus waar een ondernemer tegenaan loopt en wat hij wil. Als hij bijdraagt aan een BIZ dan wil hij snel resultaat zien van zijn investering. Dat besef ik terdege.” Brouwers is erg te spreken over wat Heythuysen aan het winkelend publiek te bieden heeft. „De Aldi, de Lidl, de Action en de Jumbo dicht bij elkaar in de buurt, gratis parkeren op 600 beschikbare plaatsen, waar vind je dat nog? En dan heb je ook nog de vele kleinere ondernemers in het centrum. De leegstand in winkelcentrum het Carillon is iets waar ik nog eens naar wil kijken. Heythuysen doet het lang niet slecht qua leegstand van winkels. Het kan echter altijd beter.”